Pikavipit 18 vuotiaille – Pitäisikö ne kieltää vai ei?

Pikavippejä jaetaan yhä enemmän ja enemmän meillä Suomessa, mutta suunta on ollut kuitenkin monella tapaa myös parempaan päin. Lainaehdot ovat nykyään tiukemmat kuin ne ovat ennen olleet, ja nuorille vippejä ei jaeta enään yhtään niin helposti kuin pikavippien saapuessa Suomeen.

On kuitenkin vielä mitenkään turha tuudittautua onnistumiseen, sillä sivustot kuten pikalaina18v.fi ja muut samanlaiset toimijat tarjoavat ja auttavat vieläkin 18 vuotiaita saamaan pikavippejä ja nopeita lainoja.  Tavallaan vaikka voikin aatella, että se ei ole iso ongelma jos muutama paikka tarjoaa vielä vippejä nuorille, on siinä kuitenkin mielestäni eräs suuri ongelma. Nimittäin niin kauan kun yksikin paikka tarjoaa lainaa 18 vuotiaille, niin heidän on mahdollista niitä saada. Tämän takia onkin suuri ero sen suhteen, saako lainaa ollenkaan vai yhdestä tai kahdesta paikasta. Toinen tekee lainaamisesta mahdottoman, toinen vain haastavaa.

Pitäisikö pikavipit kieltää 18 vuotiailta?

pikavippi 18v

Pikalainat nuorten käsissä ovat monesti rahan polttamista.

Itse olen vahvasti sitä mieltä että ne pitäisi kieltää näin nuorilta. Kyllä, 18 vuotiaat ovat lain edessä täysi-ikäisiä, ja saavat mm. ostaa alkoholia ja ajaa autoa. Armeijassa tämän ikäiset myös joutuvat ampumaan ja tekemään muita aikuisten juttuja. Tämä ei mielestäni kuitenkaan tarkoita, että he olisivat mitenkään täysin kypsiä, varsinkaan älyllisesti. (Jokainen heidän kanssaan toimiva kyllä huomaa sen!).

Joten vaikka heillä voisi tavallaan olla oikeus tehdä valintoja kuten ottaakko pikavippi vai ei, niin monesti he ajautuvat vielä ongelmiin tälläisen “ilmaisen rahan” kanssa. Nuorilla se ajattelun aikajänne on yleensä selvästi lyhyempi kuin hieman vanhemmilla, jolloin se rahan himo lyhyellä tähtäimellä voi olla paljon houkuttelevampi kuin se olisi, jos otettaisiin tarkkaan huomioon ne pidemmän ajan ongelmat ja vaikeudet. Rahat käteen nyt, ja ongelmat on sitten sen ajan murhe. Tämä voi olla henkisesti miellyttävä ratkaisu, mutta ei hyvä ratkaisu hetken kuluttua.

Tiedän että moni ajattelee eri tavoin, ja tämä on vain mielipiteeni. Osa on vapaiden markkinoiden puolella, kun taas itse haluan myös suojata niitä heikompiosaisia. Jos annamme rikkaiden ja fiksujen sanella miten maailma toimii, jää meille helposti suuri joukko ihmisiä, jotka ajautuvat ongelmiin ajan kanssa. Tämän takia haluisin itse ottaa myös sosiaaliset vaikutukset huomioon, kun pohditaan esimerkiksi pikavippien vaikutuksia ihmisiin ja yhteiskuntaan. Esimerkiksi miten pienen 200e vipin kieltäminen vaikuttaisi.

Tämän takia olen sitä mieltä, että pikavipit pitäisi kieltää jopa alle 25 vuotiailta. Tämä voi kuullostaa rajulta, mutta nuorena tehdyt kömmäyksen pikalainojen kanssa voivat tuoda ongelmia vielä vuosikymmenienkin päähän, ja pahimmillaan aiheuttaa tilanteen, jossa velat ovat niin suuret, että töihin on tavallaan ihan turha mennä. Tämän takia nuorten vippailua pitäisikin hillitä, ja saada heidän ensiksi kehittymään kunnolla.

Ihmisten aivot alkavat olla “valmiit” vasta 25 vuotiaana, joten mielestäni se olisi se sopiva ikä, jolloin ehkä joku voisi pikavippejä oikein käyttää. En halua täyskieltoa kuten jotkut muut, mutta haluan myös suojata nuoria. Tämä onnistuisi hyvin, jos pikavipit tosiaan kiellettäisiin alle 18v suomalaisilta.